Parlamentul României
Lege nr. 54 din 24 Ianuarie 2003 Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 73 din 5 Februarie 2003 Intrare în vigoare: 5 Februarie 2003 Legea sindicatelor
|
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1.- (1)Sindicatele, denumite în continuare organizații sindicale, sunt constituite în scopul apărării drepturilor prevăzute în legislația națională, în pactele, tratatele și convențiile internaționale la care România este parte, precum și în contractele colective de muncă și promovării intereselor profesionale, economice, sociale, culturale și sportive ale membrilor acestora.
(2)Organizațiile sindicale sunt independente față de autoritățile publice, de partidele politice și de patronate.
Art. 2.- (1)Persoanele încadrate în muncă și funcționarii publici au dreptul să constituie organizații sindicale și să adere la acestea. Persoanele care exercită potrivit legii o meserie sau o profesiune în mod independent, membrii cooperatori, agricultorii, precum și persoanele în curs de calificare au dreptul, fără nici o îngrădire sau autorizare prealabilă, să adere la o organizație sindicală.
(2)Pentru constituirea unei organizații sindicale este necesar un număr de cel puțin 15 persoane din aceeași ramură sau profesiune, chiar dacă își desfășoară activitatea la angajatori diferiți.
(3)Nici o persoană nu poate fi constrânsă să facă sau să nu facă parte, să se retragă sau nu dintr-o organizație sindicală.
(4)O persoană poate face parte în același timp numai dintr-o singură organizație sindicală.
Art. 3.- Salariații minori, de la împlinirea vârstei de 16 ani, pot fi membri ai unei organizații sindicale, fără a fi necesară încuviințarea prealabilă a reprezentanților lor legali.
Art. 4.- Persoanele care dețin funcții de conducere, funcții de demnitate
publică, conform legii, magistrații, personalul militar din aparatul
Ministerului Apărării Naționale și Ministerului de Interne, Ministerului
Justiției, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Protecție și Pază,
Serviciului de Informații Externe și Serviciului de Telecomunicații Speciale,
precum și din unitățile aflate în subordinea acestora nu pot constitui
organizații sindicale.
CAPITOLUL II
Constituirea, organizarea și funcționarea
organizațiilor sindicale
SECȚIUNEA
1
Statutele organizațiilor sindicale
Art. 5.- Constituirea, organizarea, funcționarea, reorganizarea și încetarea activității unei organizații sindicale se reglementează prin statutul adoptat de membrii săi, cu respectarea prezentei legi. În absența unor prevederi statutare exprese cu privire la reorganizarea și încetarea activității organizației sindicale se vor aplica dispozițiile de drept comun privind încetarea persoanelor juridice.
Art. 6.- (1)Statutele organizațiilor sindicale cuprind prevederi cel puțin cu privire la:
a)scopul constituirii, denumirea și sediul organizației sindicale;
b)modul în care se dobândește și încetează calitatea de membru al organizației sindicale;
c)drepturile și îndatoririle membrilor;
d)modul de stabilire și încasare a cotizației;
e)organele de conducere, denumirea acestora, modul de alegere și de revocare, durata mandatelor și atribuțiile lor;
f)condițiile și normele de deliberare pentru modificarea statutului și de adoptare a hotărârilor;
g)mărimea și compunerea patrimoniului inițial;
h)divizarea, comasarea sau dizolvarea organizației sindicale, transmiterea ori, după caz, lichidarea patrimoniului, cu specificarea că bunurile date în folosință de către stat vor fi restituite acestuia.
(2)Statutele nu pot să conțină prevederi contrare Constituției și legilor.
Art. 7.- (1)Organizațiile sindicale au dreptul de a-și elabora reglementări proprii, de a-și alege liber reprezentanții, de a-și organiza gestiunea și activitatea și de a-și formula programe proprii de acțiune, cu respectarea legii.
(2)Este interzisă autorităților publice și patronatelor orice intervenție de natură să limiteze ori să întrerupă exercitarea drepturilor prevăzute la alin. (1).
SECȚIUNEA
a 2-a
Conducerea organizațiilor sindicale
Art. 8.- Pot fi aleși în organele de conducere membri ai organizației
sindicale care au capacitate de exercițiu deplină și nu execută pedeapsa
complementară a interzicerii dreptului de a ocupa o funcție sau de a exercita o
profesiune de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârșirea
infracțiunii.
Art. 9.- Membrilor organelor de conducere alese ale organizațiilor sindicale li se asigură protecția legii contra oricăror forme de condiționare, constrângere sau limitare a exercitării funcțiilor lor.
Art. 10.- (1)În timpul mandatului și în termen de 2 ani de la încetarea mandatului, reprezentanților aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale nu li se poate modifica sau desface contractul individual de muncă pentru motive neimputabile lor, pe care legea le lasă la aprecierea celui care angajează, decât cu acordul scris al organului colectiv de conducere ales al organizației sindicale.
(2)Sunt interzise modificarea și/sau desfacerea contractelor individuale de muncă, atât ale reprezentanților aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale, cât și ale membrilor acestora, din inițiativa angajatorului, pentru motive care privesc activitatea sindicală.
(3)Sunt exceptați de la aplicarea prevederilor alin. (1) cei care au fost revocați din funcțiile sindicale de conducere deținute pentru încălcarea prevederilor statutare sau legale.
(4)Dispozițiile alin. (1)-(3) se aplică în mod corespunzător și raporturilor de serviciu ale funcționarilor publici.
Art. 11.- (1)Pe perioada în care persoana aleasă în organul de conducere este salarizată de organizația sindicală contractul său individual de muncă sau, după caz, raportul de serviciu se suspendă, iar aceasta își păstrează funcția și locul de muncă avute anterior, precum și vechimea în muncă, respectiv în specialitate sau în funcția publică deținută, în condițiile legii. Pe postul acesteia poate fi încadrată o altă persoană numai cu contract individual de muncă pe durată determinată.
(2)La revenirea în postul avut anterior persoanei aflate în situația prevăzută la alin. (1) i se va asigura un salariu care nu poate fi mai mic decât cel ce putea fi obținut în condiții de continuitate în acel post.
Art. 12.- Prin contractele colective de muncă sau, după caz, prin acorduri privind raporturile de serviciu se pot stabili, în condițiile legii, și alte măsuri de protecție în afara celor prevăzute la art. 10 alin. (1), (2) și (4) și la art. 11, pentru cei aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale.
Art. 13.- Organul de conducere al organizației sindicale are obligația de
a ține o evidență a numărului de membri, a încasărilor și cheltuielilor de
orice fel.
SECȚIUNEA
a 3-a
Dobândirea personalității juridice
Art. 14.- (1)Pentru dobândirea personalității juridice de către organizația
sindicală, împuternicitul special al membrilor fondatori ai sindicatului,
prevăzut în procesul-verbal de constituire, trebuie să depună o cerere de
înscriere la judecătoria în a cărei rază teritorială își are sediul aceasta.
(2)La cererea de înscriere a organizației sindicale se anexează originalul și câte două copii certificate de reprezentantul legal de pe următoarele acte:
a)procesul-verbal de constituire a organizației sindicale, semnat de cel puțin 15 membri fondatori;
b)statutul organizației sindicale;
c)lista membrilor din organul de conducere al organizației sindicale, cu menționarea numelui, prenumelui, codului numeric personal, profesiunii și domiciliului;
d)procura autentică a împuternicitului special, dată prin procesul-verbal de constituire prevăzut la lit. a).
Art. 15.- (1)Judecătoria competentă, potrivit art. 14 alin. (1), la primirea cererii de înscriere este obligată ca, în termen de cel mult 5 zile de la înregistrarea acesteia, să examineze:
a)dacă s-au depus actele prevăzute la art. 14 alin. (2);
b)dacă actul constitutiv și statutul organizației sindicale sunt conforme prevederilor legale în vigoare.
(2)În cazul în care constată că cerințele legale pentru constituirea organizației sindicale nu sunt îndeplinite, președintele completului de judecată îl citează în camera de consiliu pe împuternicitul special prevăzut la art. 14 alin. (1), căruia îl solicită, în scris, remedierea neregularităților constatate, în termen de cel mult 7 zile.
(3)În cazul în care sunt întrunite cerințele prevăzute la alin. (1), instanța va proceda la soluționarea cererii în termen de 10 zile, cu citarea împuternicitului special al membrilor fondatori ai organizației sindicale.
(4)Instanța pronunță o hotărâre motivată de admitere sau de respingere a cererii.
(5)Hotărârea judecătoriei se comunică semnatarului cererii de înscriere, în termen de cel mult 5 zile de la pronunțare.
Art. 16.- (1)Hotărârea judecătoriei este supusă numai recursului.
(2)Termenul de recurs este de 15 zile și curge de la comunicarea hotărârii. Pentru procuror termenul de recurs curge de la pronunțare.
(3)Recursul se judecă cu citarea împuternicitului special al membrilor fondatori ai organizației sindicale, în termen de 45 de zile. Instanța de recurs redactează decizia și restituie dosarul judecătoriei în termen de 5 zile de la pronunțare.
Art. 17.- (1)Judecătoria este obligată să țină un registru special, în care se înscriu: denumirea și sediul organizației sindicale, numele și prenumele membrilor organului de conducere, codul numeric personal al acestora, data înscrierii, precum și numărul și data hotărârii judecătorești definitive de admitere a cererii de înscriere.
(2)Înscrierea în registrul special prevăzut la alin. (1) se face din oficiu, în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii pronunțate de judecătorie.
Art. 18.- Organizația sindicală dobândește personalitate juridică de la data înscrierii în registrul special prevăzut la art. 17 alin. (1) a hotărârii judecătorești definitive de admitere a cererii.
Art. 19.- Originalul procesului-verbal de constituire și al statutului, pe care judecătoria certifică înscrierea, împreună cu câte un exemplar al celorlalte acte depuse se restituie organizației sindicale, iar al doilea exemplar al tuturor actelor prevăzute la art. 14 alin. (2), în copii certificate de împuternicitul special și vizate de judecătorie, se va păstra în arhiva acesteia.
Art. 20.- (1)Organizația sindicală este obligată să aducă la cunoștință judecătoriei unde s-a înregistrat, în termen de 30 de zile, orice modificare ulterioară a statutului, precum și orice schimbare în compunerea organului de conducere.
(2)Pentru aprobarea modificării statutului sunt aplicabile, în mod corespunzător, dispozițiile art. 14-19.
(3)Judecătoria este obligată să menționeze în registrul special prevăzut la art. 17 alin. (1) modificările din statut, precum și schimbările din compunerea organului de conducere al organizației sindicale.
SECȚIUNEA
a 4-a
Patrimoniul organizației sindicale
Art. 21.- Bunurile mobile și imobile din patrimoniul organizațiilor
sindicale pot fi folosite numai potrivit intereselor membrilor de sindicat,
fără a putea fi împărțite între aceștia.
Art. 22.- (1)Organizația sindicală poate dobândi, în condițiile prevăzute de lege, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros, orice fel de bunuri mobile și imobile necesare realizării scopului pentru care este înființată.
(2)Pentru imobilele din fondul locativ de stat folosite de organizațiile sindicale ca sedii se va plăti chirie corespunzătoare sediilor partidelor.
(3)Unitățile în care sunt constituite organizații sindicale care au dobândit reprezentativitatea, în condițiile legii, sunt obligate să pună, cu titlu gratuit, la dispoziția organizațiilor sindicale, spațiile corespunzătoare funcționării acestora și să asigure dotările necesare desfășurării activității prevăzute de lege.
(4)Pentru construirea de sedii proprii confederațiile și federațiile sindicale reprezentative pot primi, în condițiile prevăzute de lege, în concesiune sau cu chirie, terenuri din proprietatea privată a statului sau a unităților administrativ-teritoriale. Închirierea sau concesionarea se face prin act administrativ emis de autoritatea competentă.
Art. 23.- Bunurile mobile și imobile dobândite de către o organizație sindicală în condițiile prevăzute de lege, necesare întrunirilor acesteia, bibliotecii sau cursurilor de pregătire și perfecționare a membrilor organizațiilor sindicale, nu pot fi urmărite, cu excepția celor necesare pentru plata datoriilor către stat.
Art. 24.- Cotizația plătită de membrii organizației sindicale, în cuantum de maximum 1% din venitul brut realizat, este deductibilă din baza de calcul a impozitului pe venit.
Art. 25.- (1)Organizația sindicală poate, în condițiile prevăzute de statut:
a)să sprijine material membrii săi în exercitarea profesiunii;
b)să constituie case de ajutor proprii;
c)să editeze și să tipărească publicații proprii, în vederea creșterii nivelului de cunoaștere al membrilor săi și pentru apărarea intereselor acestora;
d)să înființeze și să administreze, în condițiile legii, în interesul membrilor săi, unități de cultură, învățământ și cercetare în domeniul activității sindicale, unități economico-sociale, comerciale, de asigurări, precum și bancă proprie pentru operațiuni financiare în lei și în valută;
e)să constituie fonduri proprii pentru ajutorarea membrilor săi;
f)să organizeze și să sprijine material și financiar activitatea sportivă în asociații și în cluburi sportive, precum și activități cultural-artistice.
(2)În vederea realizării activităților prevăzute la alin. (1), sindicatele au dreptul, în condițiile legii, la obținerea de credite.
Art. 26.- (1)Controlul activității financiare proprii a organizațiilor sindicale, precum și a unităților economico-sociale ale acestora se realizează prin comisia de cenzori care funcționează potrivit statutului.
(2)Controlul asupra activității economico-financiare desfășurate de organizațiile sindicale, precum și asupra stabilirii și virării obligațiilor față de bugetul de stat se realizează de către organele administrației de stat competente, potrivit legii.
SECȚIUNEA
a 5-a
Atribuțiile organizațiilor sindicale
Art. 27.- În vederea realizării scopului pentru care sunt constituite, organizațiile sindicale au dreptul să folosească mijloace specifice, cum sunt: negocierile, procedurile de soluționare a litigiilor prin mediere, arbitraj sau conciliere, petiția, protestul, mitingul, demonstrația și greva, potrivit statutelor proprii și în condițiile prevăzute de lege.
Art. 28.- (1)Organizațiile sindicale apără drepturile membrilor lor, ce decurg din legislația muncii, statutele funcționarilor publici, contractele colective de muncă și contractele individuale de muncă, precum și din acordurile privind raporturile de serviciu ale funcționarilor publici, în fața instanțelor judecătorești, organelor de jurisdicție, a altor instituții sau autorități ale statului, prin apărători proprii sau aleși.
(2)În exercitarea atribuțiilor prevăzute la alin. (1) organizațiile sindicale au dreptul de a întreprinde orice acțiune prevăzută de lege, inclusiv de a formula acțiune în justiție în numele membrilor lor, fără a avea nevoie de un mandat expres din partea celor în cauză. Acțiunea nu va putea fi introdusă sau continuată de organizația sindicală dacă cel în cauză se opune sau renunță la judecată.
Art. 29.- Organizațiile sindicale pot adresa autorităților publice competente, potrivit art. 73 din Constituție, propuneri de legiferare în domeniile de interes sindical.
Art. 30.- (1)Angajatorii au obligația de a invita delegații aleși ai organizațiilor sindicale reprezentative să participe în consiliile de administrație la discutarea problemelor de interes profesional, economic, social, cultural sau sportiv.
(2)În scopul apărării drepturilor și promovării intereselor profesionale, economice, sociale, culturale sau sportive ale membrilor, organizațiile sindicale reprezentative vor primi de la angajatori sau de la organizațiile acestora informațiile necesare pentru negocierea contractelor colective de muncă sau, după caz, pentru încheierea acordurilor privind raporturile de serviciu, în condițiile legii, precum și cele privind constituirea și folosirea fondurilor destinate îmbunătățirii condițiilor la locul de muncă, protecției muncii și utilităților sociale, asigurărilor și protecției sociale.
(3)Hotărârile consiliului de administrație sau ale altor organe asimilate acestora, privitoare la probleme de interes profesional, economic, social, cultural sau sportiv, vor fi comunicate în scris organizațiilor sindicale, în termen de 48 de ore de la data desfășurării ședinței.
Art. 31.- Organizațiile sindicale constituite prin asociere, potrivit art.
41 alin. (2) și (3), la cererea organizațiilor sindicale din compunerea lor,
pot delega reprezentanți care să trateze cu conducerile administrative ale
unităților să le asiste sau să le reprezinte interesele acestora în toate
situațiile.
SECȚIUNEA
a 6-a
Raporturile organizațiilor sindicale cu membrii lor
Art. 32.- Raporturile dintre organizațiile sindicale și membrii lor sunt
reglementate prin prezenta lege și prin statutele acestora.
Art. 33.- (1)Membrii unei organizații sindicale au dreptul de a se retrage din organizația sindicală fără a avea obligația de a arăta motivele.
(2)Membrii care se retrag din organizația sindicală nu pot cere restituirea sumelor depuse drept cotizație sau a sumelor ori bunurilor donate.
Art. 34.- (1)Membrii aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale, personalul de specialitate și administrativ din aparatul acestora pot fi salarizați din fondurile organizației sindicale sau în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă.
(2)În funcțiile de specialitate care necesită o calificare superioară pot fi angajați și salariați ai altor unități, urmând ca aceștia să își desfășoare activitatea în afara programului de muncă, precum și pensionari.
(3)Persoanele încadrate potrivit alin. (2) pot cumula, în condițiile prevăzute de lege, salariul și, după caz, pensia cu veniturile obținute din activitatea prestată la organizația sindicală.
Art. 35.- (1)Membrii aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale, care lucrează nemijlocit în unitate în calitate de salariați, au dreptul la reducerea programului lunar cu 3-5 zile pentru activități sindicale, fără afectarea drepturilor salariale.
(2)Numărul de zile cumulate pe an și numărul celor care pot beneficia de acestea se stabilesc prin contractul colectiv de muncă.
CAPITOLUL III
Reorganizarea și dizolvarea organizațiilor sindicale
Art. 36.- Organizațiile sindicale se pot dizolva prin hotărârea membrilor
sau a delegaților acestora, adoptată conform statutelor proprii.
Art. 37.- (1)În cazul dizolvării patrimoniul organizației sindicale se împarte conform dispozițiilor din statut sau, în lipsa unor astfel de prevederi, potrivit hotărârii adunării de dizolvare.
(2)Dacă statutul nu prevede modul de distribuire a patrimoniului și nici adunarea de dizolvare nu a luat o hotărâre în această privință, tribunalul județean sau al municipiului București, sesizat de oricare membru al organizației sindicale, hotărăște asupra distribuirii patrimoniului, atribuindu-l unei organizații din care face parte sindicatul sau, dacă nu face parte din nici o organizație, unei alte organizații sindicale cu specific asemănător.
Art. 38.- (1)În termen de 5 zile de la dizolvare, conducătorii organizației sindicale dizolvate sau lichidatorii patrimoniului sunt obligați să ceară instanței judecătorești competente, care a operat înscrierea ei în registrul special ca persoană juridică, să facă mențiunea dizolvării organizației sindicale.
(2)După împlinirea termenului de 5 zile orice persoană interesată din rândul membrilor organizației sindicale poate să ceară instanței judecătorești competente efectuarea mențiunii prevăzute la alin. (1).
(3)Această mențiune se va face pe pagina și la locul unde s-a făcut înscrierea în registrul special.
Art. 39.- Organizațiile sindicale nu pot fi dizolvate și nu li se poate suspenda activitatea în baza unor acte de dispoziție ale autorităților administrației publice sau ale patronatelor.
Art. 40.- În cazul reorganizării unei organizații sindicale, hotărârile asupra
patrimoniului se iau de către organele de conducere ale acesteia, dacă statutul
nu prevede altfel.
CAPITOLUL IV
Forme de asociere a organizațiilor sindicale
Art. 41.- (1)Organizațiile sindicale legal constituite se pot asocia după
criteriul ramurii de activitate, al profesiunii sau după criteriul teritorial.
(2)Două sau mai multe organizații sindicale constituite la nivelul unor unități diferite din aceeași ramură de activitate sau profesiune se pot asocia în vederea constituirii unei federații sindicale.
(3)Două sau mai multe federații sindicale din ramuri de activitate sau profesiuni diferite se pot asocia în vederea constituirii unei confederații sindicale.
(4)Federațiile sindicale și confederațiile pot constitui din sindicatele componente uniuni sindicale.
Art. 42.- (1)Federațiile și confederațiile constituite prin asociere, potrivit art. 41 alin. (2) și (3), dobândesc personalitate juridică potrivit dispozițiilor prezentei legi.
(2)În vederea dobândirii personalității juridice, împuternicitul special al federației sau confederației va depune la tribunalul județean sau al municipiului București în a cărui rază teritorială își are sediul o cerere pentru dobândirea personalității juridice, însoțită de următoarele acte:
a)hotărârea de constituire a federației sau confederației;
b)hotărârile organizațiilor sindicale de a se asocia într-o federație sau confederație, semnate de reprezentanții legali ai acestora;
c)copii legalizate ale hotărârilor judecătorești de dobândire a personalității juridice, rămase definitive, ale organizațiilor sindicale care se asociază;
d)statutul federației sau confederației constituite;
e)lista membrilor din organul de conducere, conținând numele, prenumele, codul numeric personal și funcția.
Art. 43.- Uniunile sindicale teritoriale, constituite potrivit art. 41 alin. (4), dobândesc personalitate juridică la cererea federațiilor sau a confederațiilor sindicale care au hotărât constituirea acestora. În acest scop împuternicitul special al federației sau confederației va depune o cerere de dobândire a personalității juridice la tribunalul județean sau al municipiului București în a cărui rază teritorială își are sediul uniunea, însoțită de hotărârea federației sau a confederației pentru constituirea uniunii, potrivit statutului, copiile certificate ale statutelor federațiilor și/sau confederațiilor și de copiile legalizate ale hotărârilor judecătorești de dobândire a personalității juridice, rămase definitive.
Art. 44.- (1)Tribunalul competent prevăzut la art. 42 alin. (2) și la art. 43, după caz, este obligat ca, în termen de cel mult 5 zile de la înregistrarea cererii, să examineze:
a)dacă s-au depus actele prevăzute la art. 42 alin. (2) sau la art. 43, după caz;
b)dacă actul constitutiv și statutul organizațiilor sindicale sunt conforme prevederilor legale în vigoare.
(2)În cazul în care constată că cerințele legale pentru constituirea organizațiilor sindicale nu sunt îndeplinite, președintele completului de judecată îl citează în camera de consiliu pe împuternicitul special prevăzut la art. 42 alin. (2) și la art. 43, căruia îi solicită, în scris, remedierea, în termen de cel mult 7 zile, a neregularităților constatate.
(3)În cazul în care sunt întrunite cerințele prevăzute la alin. (1), instanța va proceda la soluționarea cererii în termen de 10 zile, cu citarea împuternicitului special.
(4)Instanța pronunță o hotărâre motivată de admitere sau respingere a cererii.
(5)Hotărârea tribunalului se comunică semnatarului cererii de înscriere în registrul special, în termen de cel mult 5 zile de la pronunțare.
Art. 45.- (1)Hotărârea tribunalului este supusă numai recursului.
(2)Termenul de recurs este de 15 zile și curge de la comunicarea hotărârii. Pentru procuror termenul de recurs curge de la pronunțare.
(3)Recursul se judecă, cu citarea împuternicitului special, în termen de 45 de zile. Instanța de recurs redactează decizia și restituie dosarul tribunalului, în termen de 5 zile de la pronunțare.
Art. 46.- (1)Tribunalele sunt obligate să țină un registru special, în care vor consemna: denumirea și sediul organizațiilor sindicale constituite prin asociere, numele și prenumele membrilor organului de conducere, codul numeric personal al acestora, data înscrierii, precum și numărul și data hotărârii judecătorești definitive de admitere a cererii de înscriere.
(2)Înscrierea în registrul special prevăzut la alin. (1) se face din oficiu, în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a hotărârii pronunțate de tribunal.
Art. 47.- Organizația sindicală constituită prin asociere dobândește personalitate juridică de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de admitere a cererii de înscriere în registrul special.
Art. 48.- Originalul procesului-verbal de constituire și al statutului, pe care tribunalul certifică înscrierea, împreună cu câte un exemplar al celorlalte acte depuse se restituie organizației sindicale constituite prin asociere, iar al doilea exemplar al tuturor actelor prevăzute la art. 42 alin. (2) sau la art. 43, în copii certificate de împuternicitul special și vizate de tribunal, se va păstra în arhiva acestuia.
Art. 49.- (1)Organizația sindicală constituită prin asociere este obligată să aducă la cunoștință tribunalului unde s-a înregistrat, în termen de 30 de zile, orice modificare ulterioară a statutului, precum și orice schimbare în compunerea organului de conducere.
(2)Pentru aprobarea modificării statutului sunt aplicabile în mod corespunzător dispozițiile art. 42-48.
(3)Instanța este obligată să menționeze în registrul special modificările din statut, precum și schimbările din compunerea organului de conducere al organizației sindicale.
Art. 50.- Organizațiile sindicale se pot afilia la organizații similare
internaționale.
CAPITOLUL V
Sancțiuni
Art. 51.- Constituie contravenții următoarele fapte și se sancționează astfel:
a)încălcarea de către membrii aleși în organul de conducere al organizației sindicale a obligației prevăzute la art. 38 alin. (1), cu amendă de la 2.000.000 lei la 10.000.000 lei;
b)încălcarea dispozițiilor art. 30 alin. (1), cu amendă de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei.
Art. 52.- (1)Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către personalul împuternicit de ministrul muncii și solidarității sociale.
(2)Contravențiilor prevăzute la art. 51 le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002 , cu modificările ulterioare.
Art. 53.- (1)Constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei următoarele fapte:
a)împiedicarea exercițiului dreptului de liberă organizare sau asociere sindicală, în scopurile și în limitele prevăzute de prezenta lege;
b)condiționarea sau constrângerea, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atribuțiilor funcției membrilor aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale;
c)furnizarea de date neconforme cu realitatea la dobândirea personalității juridice a organizației sindicale, precum și în timpul ființării acesteia.
(2)Acțiunea penală este pusă în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate, în conformitate cu dispozițiile Codului de procedură penală, cu excepția infracțiunii prevăzute la alin. (1) lit. c).
CAPITOLUL VI
Dispoziții finale
Art. 54.- Cererile și actele de procedură ale organizațiilor sindicale în fața instanțelor judecătorești sau actele de procedură întocmite pentru acestea sunt scutite de taxă de timbru.
Art. 55.- În termen de 90 de zile de la data publicării legii în Monitorul Oficial al României, Partea I, organizațiile sindicale existente la data intrării în vigoare a prezentei legi vor pune de acord statutele proprii cu prevederile acesteia.
Art. 56.- La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Legea
nr. 54/1991 cu privire la sindicate,
publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 164 din 7 august
1991, precum și orice alte dispoziții contrare.
Această lege a fost adoptată de Camera Deputaților și de Senat în
ședința comună din 9 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) și ale
art. 76 alin. (2) din Constituția
României.
PREȘEDINTELE CAMEREI DEPUTAȚILOR PREȘEDINTELE SENATULUI |
București, 24 ianuarie 2003.
Nr. 54.